2022.08.25.

Születésnap

Ma ünnepli a 70. születésnapját Zsigó Jenő! Isten éltesse!

sigó Jenő

Muzsikus cigány családban születtem a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban. Jazz dobos pályára készültem. Ezzel szemben szociológus lettem, és 25. éve a cigánysággal kapcsolatos munkát végzek. A Romano Kher igazgatója, a Roma Parlament alapítója és vezetője, az Amaro Drom roma lap kiadója, az Ando Drom alapítója és vezetője vagyok.

A zene nem volt feladat soha. Mégis zenész lettem. Az Ando Dromba került gyerekek tehettsége a kezdetektől elkötelezetté tett. Mindig vágytam arra a csodára, hogy néhány roma ember, nem is egyféle cigányok, az emberségükön, tiszteletükön, tehettségükön keresztűl valami újat, értékeset hozzanak létre. Azt hiszem, az ilyen csodák elérésében jó vagyok.

Elsősorban nem is zenésznek, inkább tehetség-mentornak tekintem magam. Pedagógusnak. Az Ando Drom zenei-pedagógiai műhelye az egyetlen, amely nemzetközi mércével mérve is jelentős előadókat nevelt és bocsátott ki az elmúlt években.

Minden zenénk magunkon belül, külső beavatkozás, manipuláció nélkül született meg. Színházat is így csináltunk. Hiszek abban, hogy a cigány zene eredeti hangjait, hangzását az előadóknak alkotó módon újra kell fogalmazni.

Az Ando Drom zene megszületése időigényes. Akkor születik meg, ha fontosak vagyunk egymás számára, ha bevárjuk, megértjük, segítjük egymást. Olyan zenészek között jöhet létre, akiket nem a könnyen megszerezhető haszon inspirál, akik védettek a felszínes tömegizlés kényszerétől.

Minden eddigi Ando Drom formációnak volt egy hosszú tanulási, érlelődő időszaka, majd egy csúcsidőszak, amit mindíg a továbbfejlődéshez szükséges gyakran fájdalmas változás zárt. A fejlődés azonban gyönyörű állapot, és a lemezen szereplő Ando Drommal most újból nagyon jó minden.

Az Ando Drom titokzatos. Húsz éve úgy változik, úgy alakul át a zenéje és a zenészei, hogy közben változatlan marad. Hűséges önmagához. Mi a cigány zene? Sírás? Egyetemesség? Ha zenélsz és ha ezt a zenét hallgatod, szabad vagy. A lelkedben annyit sírsz, örülsz, álmodozol, szenvedsz, lebegsz, amennyit csak egy szabad ember tud. Nem vagy sem cigány, sem gadzso, sem szegény, sem gazdag, szerelmes, vagy szerelmetlen. Az vagy, aki. Az Ando Drom pedig a zene, ami veled marad.

A zenéhez sok út vezet zenésznek és zenehallgatónak egyaránt. Nem is könnyű rátalálni. A mi utunknak már 20 éve Ando Drom a neve. Amikor találkozunk rajta, ismerősen köszönünk egymásnak.

Jó úton járunk.

forrás: www.andodrom.hu