2022.08.22.

Lakatos Menyhértre emlékezünk

15 éve hulyt el a József Attila-díjas magyar író

1926. április 11. – Budapest, 2007. augusztus 21.) cigány származású József Attila-díjas (1976, 1993) magyar író.

"Lakatos Menyhért Vésztőn született 1926-ban április 11-én kereskedő családban. Szegénységben éltek – édesapja lókupec, édesanyja tollkereskedő volt –, de az édesanyja mindig előteremtette a napi betevőt.

Mint egyik visszaemlékezésében mondja: általános iskolába nem szeretett járni, inkább a barátaival csavargott. Ámde történt vele egy baleset: a helyi vadásztársaság elnöke – aki egyben az iskolaigazgató is volt – meglőtte. Ennek a szerencsétlenségnek köszönhetően – jóvátételként – az igazgató megígérte, hogy ő is ösztöndíjban részesül (akkor még szegénységi alapnak hívták), ha visszavonja a feljelentést ellene. Így juthatott el a középiskoláig. Már ekkor is vonzotta a szépirodalom. Később verseket, novellákat kezdett el írni.

1954-ben a nagykőrösi népi kollégium általános mérnöki szakán végzett és a szeghalmi járási tanács, igazgatási osztályvezetője lett. 1969-től a Magyar Tudományos Akadémia szociológiai kutatócsoportjának ciganológiai munkatársa. 1973-tól szabadfoglalkozású író.

1988-tól a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének elnökévé választották, és azóta is számos magyarországi cigány társadalmi és kulturális szervezetben tevékenykedik. Innentől számos írása jelent meg folyóiratokban. Kiemelendő Átok és szerelem tévé forgatókönyve is.

Lakatos Menyhért több mindenben megmutatta tehetségét, de talán kijelenthető, hogy az írásban tudott igazán kiteljesedni."

forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Lakatos_Menyhért

http://www.lakatosmenyhert-iskola.hu/nevadonk.html