2022.08.16.

Évforduló

Elvis Preslyre emlékezünk, 45 éve halt meg a Kirláy

Kiderült, hogy valójában miért halt meg Elvis Presley 42 évesen

Daily Mail írta meg, hogy egy újabb Elvis-életrajz írója, Sally Hoedel azt állítja az Elvis: Destined to Die Young (Elvis: korai halálra ítélve) című könyvében, hogy a néhai szupersztár negyvenkét éves korában bekövetkezett halálát elsősorban nem függőség, hanem vérfertőzés okozhatta. 

A könyv szerint Elvis (akiről ebben a cikkünkben írtunk 9 kevésbé ismert érdekességet) ugyanabban a degeneratív betegségben szenvedett, mint a szintén negyvenes éveiben elhunyt édesanyja, Gladys – mindez pedig oda vezethető vissza, hogy Gladys szülei, azaz Elvis anyai ági nagyszülei első unokatestvérei voltak egymásnak. 

Hoedel elméletét az is alátámasztja, hogy Gladys mindhárom édestestvére szintén a negyvenes évei környékén hunyt el – ráadásul mindannyian szív- vagy tüdőbetegségben. 

Elbeszélések szerint Elvis anyai nagymamája, Doll Mansell évtizedeken át küzdött tuberkulózissal, Hoedel azonban azt állítja, hogy ez téves diagnózis lehetett. A szerző szerint a nagyi egy a többiek által is megörökölt hibás gént hordozott, a születendő gyermekek veszélyeztetettségét pedig csak növelte, hogy a nagymama anno az egyik unokatestvéréhez ment hozzá feleségül – a gyerekek tehát vérfertőző kapcsolatból születtek. 

Családi „átok”

Hoedel azt írja, Elvishez hasonlóan édesanyja, Gladys egészsége is hirtelen kezdett el rohamosan romlani, mindez rövid idő alatt kábítószerfüggővé tette, aminek következtében pedig negyvenhat éves korában, alkoholbetegként, szívelégtelenségben hunyt el – 1958. augusztus 14-én, napokkal azelőtt, hogy fia megkezdte volna katonai szolgálatát Németországban.

„Gladys-ről mindig is egy olyan nő képét festették, akinek a fia híres lett, vett neki egy nagy házat, ő pedig küzdött azzal, hogy mindezt feldolgozza, majd lényegében összetört szívvel halt meg… De ez nem így működik. Szerintem Elvis és Vernon (Elvis apja) is tudta, hogy mennyire beteg volt már, mikor Elvis elment a hadseregbe” – vélekedik a könyv szerzője. 

Gladys szívelégtelenségét sokáig hepatitisnek tulajdonították, de Hoedel szerint valójában Alfa1-antitripszin-hiánya volt. Ez egy olyan genetikai rendellenesség, amely károsítja a tüdőt és a májat, és más egészségügyi komplikációkhoz vezet, Magyarországon évente körülbelül ötven gyermek születik ezzel a genetikai rendellenességgel. Elvisről a halála után megállapították, hogy ebben a betegségben szenvedett – ezt pedig valakitől örökölnie kellett… 

Könyvében Hoedel azt írja, hogy

Elvis egészségének a hetvenes években bekövetkezett hanyatlását nem a túlzott élvhajhászás, hanem az okozta, hogy rengeteg gyógyszert írtak fel neki az akkorra már meglévő betegségeinek tüneti kezelésére – a folyamatos turnézás pedig csak tetézte a bajt.

A szupersztárt végül 1977. augusztus 16-án holtan találták a Tennessee állambeli Memphisben, lakása fürdőszobájában. Halálát hivatalosan szívmegállás okozta, de hogy a mértéktelen drogfogyasztás milyen szerepet játszott mindebben, azt régóta vitatják.

„A Presley-k hihetetlenül titkolóztak az egészségükkel kapcsolatban, de sikerült interjút készítenem olyan emberekkel, mint például Nancy Clarke, Gladys kardiológusának lánya, aki az apjával együtt járt házhoz Presley-ékhez. Az apja, mielőtt meghalt, elmondta neki, hogy Gladys halálával kapcsolatban nem minden volt világos számára, hiszen sokáig számára is hepatitisznek tűnt, de valójában nem az volt, viszont sajnos nem tudta kideríteni, mi baja lehetett pontosan” – emlékezik vissza a szerző. 

Forrás: https://www.noklapja.hu/aktualis/2022/08/15/kiderult-hogy-valojaban-miert-halt-meg-elvis-presley-42-evesen/